Pyłek pszczeli – czym jest i jakie ma zastosowanie

zastosowanie

Pyłek pszczeli (inaczej: kwiatowy) jest produktem zbieranym przez pracowite pszczoły z kwiatów. Podczas transportu do ula i w jego wnętrzu ulega częściowemu przetworzeniu. Ma wygląd miałkiego proszku.

W naturze dorosłe pszczoły gromadzą jego zapasy, by dostarczać młodym pokarm. Pyłek pszczeli wygląda niepozornie. To drobne kuleczki mają jednak w sobie dużą moc. Posiadają w sobie dużo składników odżywczych. Już w starożytności pyłek pszczeli zastosowanie miał w lecznictwie.

Skład pyłku pszczelego

W skład pyłku pszczelego wchodzą takie substancje odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu ludzkiego jak:

  • białko (około 30 % stanowią aminokwasy w liczbie 32);
  • węglowodany (cukry w postaci fruktozy oraz glukozy);
  • makro- i mikroelementy (między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, molibden, selen, cynk, chrom);
  • witaminy (A, z grupy B, C, D, E, PP i inne);
  • nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • enzymy;
  • fitohormony.

Jakie ma zastosowanie pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli zastosowanie ma bardzo szerokie w kosmetyce oraz lecznictwie. W przypadku poważnych może zastąpić leczenia farmakologicznego, jednak może być zbawiennym wsparciem w łagodzeniu objawów. Stosowanie go wspomaga w przypadku:

  • konieczności wzmocnienia w czasie anemii, w przewlekłej chorobie, po chemio- i radioterapii;
  • diety ubogobiałkowej (np. odchudzającej, wegetariańskiej lub wegańśkiej, kiedy zmniejszony jest poziom białka w przyjmowanych produktach);
  • nadciśnienia tętniczego;
  • podwyższonego poziomu cholesterolu;
  • nerwicy i innych zaburzeń o podłożu psychosomatycznym, które powodują rozdrażnienie, spadek koncentracji oraz sprawności intelektualnej;
  • leczenia prostaty;
  • osłabienia skóry, paznokci i włosów;
  • detoksu organizmu w przypadku przedłużonej farmakoterapii, nadmiernego spożywania substancji psychoaktywnych jak nikotyna, kofeina czy alkohol;
  • cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi);
  • przewlekłego zmęczenia, znużenia, apatii czy sezonowej chandry.

Oczywiście przed rozpoczęciem stosowania należy skonsultować z lekarzem możliwość włączenia do terapii pyłku pszczelego oraz sprawdzić czy nie ma na niego alergii (jeśli po upływie doby od spożycia pierwszej dawki nie pojawią się objawy reakcji uczuleniowej – katar, pokrzywka, wysypka, biegunka czy inne dolegliwości – można włączyć produkt do diety.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Profilaktycznie pyłek pszczeli zastosowanie ma raz dzienne (1 łyżeczka dodana do herbaty lub wody). W przypadku wsparcia terapii różnych schorzeń zaleca się spożywanie 6-8 łyżeczek dziennie. Najlepiej wypijać miksturę z pyłkiem pszczelim przed posiłkiem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz