
Pyłek pszczeli (inaczej: kwiatowy) jest produktem zbieranym przez pracowite pszczoły z kwiatów. Podczas transportu do ula i w jego wnętrzu ulega częściowemu przetworzeniu. Ma wygląd miałkiego proszku.
W naturze dorosłe pszczoły gromadzą jego zapasy, by dostarczać młodym pokarm. Pyłek pszczeli wygląda niepozornie. To drobne kuleczki mają jednak w sobie dużą moc. Posiadają w sobie dużo składników odżywczych. Już w starożytności pyłek pszczeli zastosowanie miał w lecznictwie.
Skład pyłku pszczelego
W skład pyłku pszczelego wchodzą takie substancje odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu ludzkiego jak:
- białko (około 30 % stanowią aminokwasy w liczbie 32);
- węglowodany (cukry w postaci fruktozy oraz glukozy);
- makro- i mikroelementy (między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, molibden, selen, cynk, chrom);
- witaminy (A, z grupy B, C, D, E, PP i inne);
- nienasycone kwasy tłuszczowe;
- enzymy;
- fitohormony.
Jakie ma zastosowanie pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli zastosowanie ma bardzo szerokie w kosmetyce oraz lecznictwie. W przypadku poważnych może zastąpić leczenia farmakologicznego, jednak może być zbawiennym wsparciem w łagodzeniu objawów. Stosowanie go wspomaga w przypadku:
- konieczności wzmocnienia w czasie anemii, w przewlekłej chorobie, po chemio- i radioterapii;
- diety ubogobiałkowej (np. odchudzającej, wegetariańskiej lub wegańśkiej, kiedy zmniejszony jest poziom białka w przyjmowanych produktach);
- nadciśnienia tętniczego;
- podwyższonego poziomu cholesterolu;
- nerwicy i innych zaburzeń o podłożu psychosomatycznym, które powodują rozdrażnienie, spadek koncentracji oraz sprawności intelektualnej;
- leczenia prostaty;
- osłabienia skóry, paznokci i włosów;
- detoksu organizmu w przypadku przedłużonej farmakoterapii, nadmiernego spożywania substancji psychoaktywnych jak nikotyna, kofeina czy alkohol;
- cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi);
- przewlekłego zmęczenia, znużenia, apatii czy sezonowej chandry.
Oczywiście przed rozpoczęciem stosowania należy skonsultować z lekarzem możliwość włączenia do terapii pyłku pszczelego oraz sprawdzić czy nie ma na niego alergii (jeśli po upływie doby od spożycia pierwszej dawki nie pojawią się objawy reakcji uczuleniowej – katar, pokrzywka, wysypka, biegunka czy inne dolegliwości – można włączyć produkt do diety.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Profilaktycznie pyłek pszczeli zastosowanie ma raz dzienne (1 łyżeczka dodana do herbaty lub wody). W przypadku wsparcia terapii różnych schorzeń zaleca się spożywanie 6-8 łyżeczek dziennie. Najlepiej wypijać miksturę z pyłkiem pszczelim przed posiłkiem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.